Nadcházející událost: Přežití v přírodě (02.08.2024 – 04.08.2024)

Základy survivalu

1. Svatá trojce - bez čeho nikdy nevyrážím do přírody, pro mě taková svatá trojce – nůž, křesadlo a lékárnička

2. Nejdůležitější dovednosti - rozdělání ohně, navigace a první pomoc

3. Spánek - dobře se vyspat je základ, proto přípravu a následnou realizaci nikdy nepodceňujte. Spánek má vliv na regeneraci (výkonost), psychickou odolnost, psychomotorické funkce, imunitní systém a soustředěnost.

4. V čem, kde a jak spát - pozor na:

  • vhodná volba spacího pytle
  • ztráty tepla (od země, hlava, ruce),
  • vítr, který nám snižuje pociťovou teplotu,
  • vodu, která snižuje izolační schopnosti spacího pytle,
  • prokrvení a teplota vašeho těla.
(další informace)

5. Dehydratace - pozor na dehydrataci. První fáze dehydratace začíná již při pocitu žízně, při které dochází ke ztrátě až 20% z vyzické a mentální výkonosti.

6. strava - pokud chcete být v akci výkonný a chcete si výkonost i udržet, tak stravu nesmíte rozhodně podceňit. (další informace)

Jak spát ve spacáku (spacím pytli)

Každý spací pytel je na něco dimenzovaný, ale to ještě neznamená, že to co udává výrobce, že tak skutečně bude, nejlepší je si ho vyzkoušet, pak nemyslíte, ale víte. Pokud víte, že v téhle teplotě nemá Váš spací pytel žádnou práci Vám udržet Vaší tělesnou teplotu (spací pytel jen udržuje Vaší teplotu, proto do něj nejdu nikdy při podchlazení nebo pocitu chladu bez vnějšího zdroje tepla i)

Problém nastává, kdy víte že spací pytel už není schopen sám osobě udržet vaší tělesnou teplotu a potřebujete ho trochu ještě zateplit. Tady jsou věčné dohady zda se obléknout dovnitř a nebo hodit věci přes spací pytel.

Jak spím ve spacáku: Musíme si dávat hodně pozor na vlhkost, která výrazně snižuje izolační schopnosti spacího pytle.