Nadcházející událost: Přežití v přírodě (02.08.2024 – 04.08.2024)

Jak si vybrat vařič

     Vařič je jednou ze základních položek naší výbavy při putování přírodou. Už, když plánuji cestu, musím vědět, jestli vařič potřebuji nebo jestli budu jídlo připravovat na chatách, na ohni nebo si případně vystačím s něčím studeným. Mít možnost si v náročných podmínkách ohřát vydatný pokrm nebo udělat čaj, je vždy příjemné. Vařič i palivo do něj ale představuje váhu a objem, které musím nosit, takže je třeba trochu počítat, ať netahám zbytečná deka navíc. K tomu je dobré vyzkoušet a znát spotřebu vařiče, abyste nenosili mnoho paliva navíc nebo naopak uprostřed přechodu hřebenovky nezjistili, že vám palivo nevystačí. Méně paliva spotřebuji, když budu mít tekoucí vodu, než když budu rozpouštět sníh a led. Velmi doporučuji používat vařič v závětří, případně vařit ve stanu, obě varianty uspoří znatelné množství paliva. 

Pro volbu vařiče máme několik možností

Plynový vařič

  • Výhody -  snadná manipulace, nízká hmotnost, u jednodušších i cena.
  • Nevýhody - může se obtížně shánět palivo (např. v rozvojových zemích) a jednoznačný limit pro použití v nízkých teplotách, řekněme -10 °C a méně (závisí na vícero faktorech) a ve vyšší nadmořské výšce.

     Na trhu je nepřeberné množství typů, stačí si jen vybrat. Od nejlevnějších v supermarketové kvalitě, po drahé ultralighty z titanu. Vždy si dejte pozor na kompatibilitu vařiče s kartušemi, které jsou k dostání ve vaší destinaci, abyste nezjistili, že si musíte v místě koupit nový vařič. Většina vařičů jsou šroubovací varianty. Tradičně odlišný systém má firma Campingaz (většinou v modré barvě). Existují i sofistikované systémy, které v kompaktním balení nabízí nádobu (můžete zvolit různé objemy), závětří, výměník, i hrneček. Vždy si dobře zkontrolujte, co kupujete, neboť variant je zde mnoho a zvlášť při nákupu po internetu můžete být později rozčarováni. Jde pochopitelně zejména o rozměry a výkonnost. 


Benzínový vařič

     Další variantou, která je běžně dostupná, i když pravděpodobně méně rozšířená, je vařič benzínový. Na internetu a v outdoorových obchodech najdete mnoho různých variant. Vzhledem k tomu, že benzínové vařiče jsou složitější a tím i komplikovanější než vařiče plynové, doporučuji při jejich nákupu jít opravdu cestou kvality a vždy dodržovat uživatelský manuál. Pokud vím, že budu v mrazivých podmínkách nebo velké nadmořské výšce, tak je tento typ vařiče první volbou. 


  • Výhody - relativně dobrá dostupnost paliva po celém světě a za mě i to, že na něm dokážu (a to i na menší variantě) uvařit celkem pohodlně pro skupinku cca šesti osob.
  • Nevýhody - vyšší pořizovací cena, náročnější obsluha a údržba. Zvláště v rozvojových zemích, kde je benzín často pančovaný nebo špinavý (mechanické nečistoty), je třeba vařič často rozdělat a čistit, což je lépe provést před vařením, protože v průběhu je to komplikovanější. Dejte si hlavně pozor, ať nějakou malinkatou součástku neztratíte - pokud nemáte náhradní, bude se těžko nahrazovat. Existuje mnoho benzínových vařičů od renomovaných firem jako MSR, Primus, Optimus, atd.

Lihový vařič

     Mimo výše zmíněné typy existují ještě vařiče lihové. Jednodušší varianta na líh pevný, vhodná spíš jako záložní např. do auta. U této varianty počítejte spíš s ohřevem, než vyloženě s vařením. Druhá varianta lihového vařiče je vařič na tekutý líh. Tyto vařiče sloužily již při dávných polárních expedicích a v dnešních moderních variantách slouží jako jedny z nejlehčích vařičů, které vybírají cestovatelé, jenž váží každý gram. 

"Dřívkáč"

     Z dalších běžných typů můžeme zmínit ještě tzv. "dřívkáč", který může mít různé podoby a velikosti. Jako palivo slouží dřevo, které si nasbíráte (tzn., že vlastně váhu paliva ušetříte, na druhou stranu potřebujete čas a většinou i nějaký nástroj na přípravu dřeva), chce to trochu cviku, než se s dřívkáčem naučíte pracovat. Je méně skladný než výše uvedené vařiče - obzvlášť ve variantách pro více osob. 

Tipy a triky: 

  • Ať už si pro své putování vyberete jakoukoliv variantu, vždy je třeba se s vařičem naučit pracovat než půjde do ostré akce, aby vás pak něco nepřekvapilo. Je dobré si udělat i rozpočet paliva a vždy počítat s rozumnou rezervou (pro případ zdržení, atd.).
  • Vždy vařte v závětří, ušetříte palivo i čas. 
  • Pokud rozpouštíte vodu ze sněhu či ledu, nejprve ohřejte v nádobě trochu vody a až do ní vkládejte kusy ledu a sněhu.
  • K benzínovému vařiči si udělejte sadu náhradních dílů (zejména těsnění a malý drátek na trysku).
  • U lihových a benzínových vařičů opatrně s transportem paliva - jakákoliv netěsnost může putování znepříjemnit.
  • Při přepravě vařičů letadlem musí být lahve (od benzínu a lihu) vždy zcela prázdné a ideálně vymyté a vysušené. 
  • Tlakové lahve do plynových vařičů vám do letadla nikdo nevezme, nemá cenu to zkoušet, jen si cestu zkomplikujete. 
Mnoho kulinářských úspěchů přeji :-)



( článek připravil Janek Hlaváček )

< Zpět